13 września 2018 17:14 | Aktualności
Dnia 9 września br. odbył się finał Konkursu „Bitwa Regionów-bitwa na smaki”, którego inicjatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy. W wydarzeniu uczestniczyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Rynku KOWR – Paweł Kocon oraz przedstawiciele Oddziałów Terenowych KOWR. W tym roku do bitwy stanęło aż 30 zespołów z 10 województw: śląskiego, podlaskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, lubelskiego, lubuskiego, pomorskiego, łódzkiego, mazowieckiego oraz kujawsko-pomorskiego. Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń było przygotowanie potraw tradycyjnych, charakterystycznych dla danego regionu. Nasze województwo w tym roku reprezentowały 3 koła: z Jeżewa, Radziejowa i Przyrowy. Przygotowane przez Panią Krystynę Górną, oraz Marzenę i Monikę Przytarskie danie konkursowe – kurczak duszony ze śliwkami, fjutem i śliwowicą podanego z czerwoną kapustą, rodzynkami i orzechami oraz kaszą perłową z tymiankiem gotowaną na gęsim smalcu, oceniało profesjonalne jury w składzie: przewodniczący – Grzegorz Parczewski, członkowie - Hubert Gonera, Grzegorz Łapanowski, Artur Michna oraz dr Józef Sadkiewicz. Komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.
Gratulujemy Paniom zakwalifikowania się do ogólnopolskiego konkursu i dziękujemy za promocję naszych lokalnych przysmaków oraz gminy Gostycyn!