Kontakt: tel. 52 3367310 fax 52 3367311 e-mail: gostycyn@las.pl

Aktualności

04 marca 2015 11:06 | Aktualności

Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2015

Państwowy Inspektor Sanitarny w Tucholi informuje, że

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 KWIETNIA 2015

obchodzimy pod hasłem

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

"Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym"

Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów.

Każdego roku 2 miliony osób, w tym wiele dzieci , umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i wodzie.

Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Zmiany w jej produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, nowe pojawiające się patogeny, wszystko to stanowi wyzwanie dla krajowych systemów bezpieczeństwa żywności. Większa mobilność ludzi i rozwój handlu dodatkowo zwiększają prawdopodobieństwo międzynarodowego rozprzestrzeniania się zagrożenia.

Produkcja i obrót żywnością odbywają się coraz bardziej globalnie, tym samym konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:

1. Utrzymuj czystość
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
3. Gotuj dokładnie
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności

 

Informacje związane z tą tematyką można zaleźć na stronie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) www.who.int oraz na stronach Regionalnych Biur WHO.

Przeczytano: 1468 razy. Wydrukuj|Do góry

Gmina Gostycyn
Realizacja: IDcom.pl